Zengrams

Pittige meetkunde in een minimalistisch en kleurrijk jasje. Zet aan tot actief nadenken, waarbij het ruimtelijk inzicht wordt vergroot.

Aan de hand van onze vijf kijkpunten bepaalden Daan en Maartje in hoeverre Zengrams ingezet kan worden ter ondersteuning van de reken-wiskundige ontwikkeling van hun dochter. Dit kan u helpen bij het bepalen of deze app ook geschikt is voor uw kind.

Aantrekkelijkheid & motivatie

"Deze app zagen we een tijdje terug in de AppStore staan en in eerste instantie hebben we hem voor onszelf gedownload. Nu zoeken we een app voor onze dochter, omdat ze naar ons idee wel wat extra uitdaging kan gebruiken op rekengebied en ze echt gek is op puzzels. Wij vonden de app goed in elkaar steken. Thuis hebben we een bak vol mozaïek stenen en daar maakt ze ook de meest leuke dingen van. Deze Zengrams app heeft daar wel wat van."

Juiste niveau & rekendoelen

"Onze dochter speelt graag Minecraft op de tablet. Ze is daar erg goed in het bouwen van huizen. Haar leerkracht gaf in het het rapport al aan dat haar ruimtelijke voorstellingsvermogen dik in orde is. Dit doet ze vaak samen met andere kinderen. Ze zitten dan samen in dezelfde wereld, vanuit verschillende devices. Op school vindt ze de opgaven over het bepalen van het aantal blokjes in een bouwwerkje en het bepalen van de aanzichten erg makkelijk. Ze is goed in rekenen en vindt het erg leuk om te doen. Op school werkt ze graag in het werkboek van Rekentijgers. We zijn op zoek naar extra uitdaging in de vorm van puzzels waarbij ze haar meetkundig inzicht goed kan toepassen, maar op een andere manier dan in Minecraft. De navigatie is eenvoudig en er is geen tijdslimiet. Ze kan zonder tijdsdruk nadenken en tot een oplossing komen."

Uitdaging & écht nadenken

"Zengrams biedt pittige meetkundige vraagstukken, dat hebben we ontdekt door de app zelf te spelen. Het zijn zeker geen voor de hand liggende vormen en figuren die de revue passeren. Het schuiven met vormen, snijden, verplaatsen, combineren, kleuren mengen en herschikken tot nieuwe figuren is na enkele levels ook voor ons niet zo makkelijk meer. We zijn benieuwd hoe onze dochter zich hier doorheen slaat."

Tekeningen & verhalen

"De tekeningen zijn nodig om de puzzels op te lossen. Er zit geen verhaal in deze app, wat tot voordeel heeft dat het haar ook niet afleidt van het bedenken van de oplossing. Ze kan zich helemaal focussen op de opgave."

Ontdekken, puzzelen & sleutelen

"Het samenstellen van nieuwe vormen, omtrek, oppervlakte, gelijkvormigheid en het analyseren van de figuren zal haar dwingen om goed na te denken en te zoeken naar de oplossing. Bovendien worden de opgaven steeds moeilijker. Het lijkt erop dat ze met deze app nog jaren vooruit kan. Het lijkt ons ook een goed idee om samen na te denken over de oplossing, zeker wanneer het ook voor ons niet zo simpel is. Op YouTube vonden we ook wat filmpjes die ons verder kunnen helpen als we er zelf ook niet helemaal meer uitkomen. Er zijn veel mensen enthousiast over deze app."

Conclusie

"Onze dochter kan beginnen met de eerste levels van Zengrams en als ze er plezier aan heeft doorgaan. We willen ook samen zoeken naar oplossingen, want soms is het ook voor ons nog best ingewikkeld. Samen leer je meer!"