Toca Builders

De speler wordt uitgedaagd om door te gaan met plannen, bouwen, verbeteren en uitbreiden van zijn eigen Toca Builders World. Goed voor de ontwikkeling van de ruimtelijke oriëntatie.

Aan de hand van onze vijf kijkpunten bepalen we of Toca Builders ingezet kan worden ter ondersteuning van de reken-wiskundige ontwikkeling van kinderen. Dit kan u helpen bij het bepalen of deze app ook geschikt is voor uw kind.

Aantrekkelijkheid & motivatie

Er zijn van die apps die kinderen met tussenpozen steeds opnieuw spelen. Zoals Lego af en toe opgeborgen wordt in de kast, om er daarna weer volop mee aan de slag te gaan. Toca Builders is zo’n app die blijft boeien. Kinderen blijven bouwen met de speelfiguren. Ze zijn voor kinderen aantrekkelijk en de werking ligt voor de hand. De vrijwel volledige vrijheid in het bouwen vergroot de aantrekkelijkheid.

Juiste niveau & rekendoelen

Bouwen met echte blokken (zoals peuters en kleuters doen) laat zich niet zomaar vervangen door een app. Bij het verkennen van de ruimte zijn ruimtelijke ervaringen nodig. Je leert pas goed hoe een blok eruit ziet, wanneer je het werkelijk met twee handen vastpakt en voelt dat de ribben bij een kubus rechte hoeken tussen de zijvlakken vormen, dat je een kubus recht moet neerzetten als je wilt voorkomen dat hij omvalt. Dit maakt dat kinderen meetkundig gaan redeneren. Bijvoorbeeld: als een blok achter een stapel blokken ligt, kun je hem niet zien – tenzij je over de stapel heen kunt kijken. Dit soort redeneringen kunnen kinderen ook ontdekken in deze app. Dat maakt de app zeker geschikt om aan kinderen te geven die al redelijk wat ervaring hebben opgedaan met het bouwen met echte blokken.

Uitdaging & écht nadenken

Ruimtelijk redeneren heeft te maken met het ontwikkelen van een taal voor de meetkunde. Een dergelijke taal verwerven kinderen het best, wanneer ze die actief gebruiken om situaties te beschrijven. Het zou daarom mooi zijn als kinderen in tweetallen met deze app werken aan een gezamenlijk bouwwerk. In dat geval komt het vertellen over het bouwwerk en het expliciteren en onderbouwen van daarbij gemaakte keuzen natuurlijk op gang. Samen nadenken dus en elkaar versterken.

Tekeningen & verhalen

Kinderen hebben alle vrijheid bij het bouwen. Ze kunnen telkens van kleur wisselen, kunnen blokken op willekeurige plekken neerzetten (maar niet op een speelfiguur). Ieder speelfiguur vertelt in feite zijn eigen verhaal en komen voort uit de echte bouwwereld. In deze app zijn er geen monsters of draken, zoals in Minecraft, waardoor alleen het bouwen centraal staat en het niet spannend is.

Ontdekken, puzzelen & sleutelen

Als eerste zullen kinderen de eigenschappen van de speelfiguren willen ontdekken. De een bouwt steen voor steen vooruit lopend, de andere laat ze achter zich uit zijn rugtas vallen. Een hoogbouwer, een verfspuiter, een verfroller en een kraan die blokken kan verplaatsen.

Daarna bouwen ze alles wat ze willen/kunnen en door het springen (hoogteverschil, van bovenaf het bouwwerk bekijken), lopen (afstanden), rollen (eigenschappen van figuren) en draaien (symmetrie, aanzichten) ontwikkelen kinderen hun wiskundige kennis. In de woorden van de ontwikkelaars bij Toca Boca:

"If you can imagine it you can build it with the six Toca builders!
Join your new builder friends on an island far away and create a whole new world with blocks. Jump, walk, roll and rotate the builders to use their unique skills, and they will help to build whatever you can imagine!"

Conclusie

De app Toca Builders is een aantrekkelijke app die kinderen de vrijheid geeft te bouwen. Het is een aanvulling op concrete ervaringen van kinderen met het bouwen. Als uw kind met deze app aan de slag gaat, is het goed om dit samen met een ander kind of u als ouder te doen. Dan kan de app bijdragen aan de ontwikkeling van de wiskundetaal.

 

Voor ouders

De app kent ook een pagina voor ouders. Daar stellen de makers zich voor en worden de mogelijkheden van de app aangegeven, in detail en ook in globale zin: ‘The Builders are at your command: build, paint, tear down and PLAY’. Op deze pagina, die moeilijk bereikbaar is gemaakt voor kinderen, worden ook de speelfiguren voorgesteld en hun functie.